wtorek, 17 lipca 2012

Gotujemy: Racuchy z jabłkami.

Racuchy z jabłkami to proste danie, aczkolwiek trochę czasochłonne ze względu na czas wyrastania ciasta i oczywiście smażenie. Przynajmniej mi zajmuje to dużo czasu bo zawsze robię ogromne ilości racuchów dla całej rodziny i przyjaciół. Nie mniej jednak warto poświęcić chwilę czasu żeby rozkoszować się smakiem pysznych, własnoręcznie zrobionych racuszków. A więc do dzieła!

Podaję tutaj przepis na pojedynczą porcję racuchów. (Ja zrobiłam wersję x3)

Składniki:
15 dkg mąki
szklanka zsiadłego mleka
2 jaja
1 dkg drożdży
30 dkg jabłek
5-8 dkg tłuszczu (np. olej)
5 dkg cukru pudru
odrobina mleka 2 lub 3,5%

Leciutko podgrzewamy mleko, słodzimy odrobiną zwykłego cukru i dodajemy drożdże. Trzymamy je przykryte ściereczką przez 20 min. w ciepłym miejscu żeby zaczęły się mnożyć. W tym samym czasie wybijamy jaja do naczynia, dodajemy zsiadłe mleko, mąkę, a później drożdże z mlekiem i cukrem. Dokładnie mieszamy i przykrywamy ciasto na pół godziny, czekając aż drożdże znów zaczną rosnąć. Po 30 min. dodajemy jabłka. Należy je obrać i pokroić w nieregularne kawałki o takiej wielkości jaka najbardziej nam odpowiada. (Ja lubię dość duże kawałki i często dodaje o wiele więcej jabłek i tylko w zasadzie oblepiam je ciastem). Jabłka dodajemy do ciasta i jeśli mamy czas odstawiamy znów na 20 minut (choć nie jest to konieczne).

"Do racuchów najbardziej pasują kwaśne jabłuszka. Tworzą wtedy smaczny kontrast z łagodnym ciastem posypanym cukrem pudrem."
"Czekamy cierpliwie, aż drożdże wytworzą w naszym cieście dużo bąbelków powietrza i zwiększą jego objętość. To
sprawi, że ciasto będzie puszyste i lekkie."

Kiedy już mamy gotowe ciasto, rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Łyżką formujemy placki na patelni i smażymy z obu stron aż przybiorą złoty odcień. Następnie zdejmując z patelni, odkładamy racuchy na ręczniki papierowe, które wchłaniają pozostały tłuszcz. Kiedy wszystkie są już gotowe, możemy rozłożyć je na dużej tacy lub półmisku i posypać cukrem pudrem. Do ozdoby proponuję kontrastowe truskawki. Smacznego! :)

"Jak przysłowiowa wisienka na torcie, na racuchach musi znaleźć się odrobina cukru pudru."
"Kiedy już wszystko jest gotowe, pozostaje tylko życzyć smacznego :) "

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się z nami swoją opinią: