czwartek, 19 lipca 2012

Gotujemy: Grzanki w ziołach

Chciałabym wam zaprezentować bardzo proste danie a właściwie przystawkę bądź dodatek do dań. Grzanki z ziołami to szybka i smaczna pozycja, która może okazać się zbawienna np. przy niezapowiedzianych gościach.

Składniki:
- Bułeczki (najlepiej lekko czerstwe)
- Jajka (ilość zależna od ilości bułek)
- Przyprawy: bazylia, oregano, czosnek itp.

Sposób przyrządzenia:

Pokrój bułeczki w standardowy sposób. Weź głęboki talerz i rozbij w nim jajka. Użyj trzepaczki lub widelca i roztrzep jajka tak by uzyskać jednolitą masę. Dosyp ulubione zioła i zamieszaj.
Rozgrzej patelnie dodając tłuszcz (niestety w przypadku tych grzanek wskazana jest większa ilość oleju) a następnie obtoczone w jajku bułki smaż na wolnym gazie. Bułeczki należy podsmażyć z obu stron
Gotowe grzanki możesz odsączyć z tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się z nami swoją opinią: