wtorek, 17 lipca 2012

Gotujemy: makaron ze szpinakiem i fetą

Zapraszam was do spróbowania naprawdę prostego i szybkiego dania. Jeśli tylko lubisz szpinak to danie powinno zagościć w twoim jadłospisie na stałe. 

Składniki:
- makaron (ilość i rodzaj według uznania),
- szpinak (mrożony np. horetex),
- kostka sera typu feta,
- 2 małe cebule,
- śmietana 18%
- pół główki czosnku.

Sposób przyrządzenia:

Pokrój cebule w kostkę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni (Jeśli nie chcesz dodawać zbytniej ilości tłuszczu polecam patelnie beztłuszczową). Poczekaj aż się zarumieni i dodaj szpinak.Szpinak z cebulą przypraw solą i pieprzem i smaż a właściwe gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Posiekaj drobno czosnek i dodaj go szpinaku. Na końcu dodaj do szpinaku śmietanę tak by stworzyć odpowiednio gęsty sos. Trzymaj na ogniu do zagotowania.
Ugotuj makaron według przepisu z opakowania, pokrój ser typu feta w kostkę.

Sposób podania:
Nałóż makaron na talerz i przykryj go ciepłym szpinakowym sosem. Na wierzch połóż kawałki fety.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się z nami swoją opinią: